ηχώ

Κέντρο Μουσικής Ψυχοθεραπείας «ηχώ»

  •  Αρχική
  • News
  • Σεμινάριο Μουσικοθεραπείας(current)
Σεμινάριο Μουσικοθεραπείας

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Εισαγωγής στη Μουσικοθεραπεία διάρκειας 5 μηνών (40 ώρες)

7 Νοεμ­βρί­ου 2018 — 3 Απρι­λί­ου 2019 Τετάρ­τες 19:30–21:30  Κέντρο Μου­σι­κής Ψυχο­θε­ρα­πεί­ας «ηχώ», Ναρ­κίσ­σων 13 Χαλάν­δρι  Κόστος συμ­με­το­χής: 500€ (400 για άνεργους/φοιτητες) +ΦΠΑ  Μέγι­στος αριθ­μός συμ­με­τε­χό­ντων: 6 άτομα

Στό­χος του σεμι­να­ρί­ου είναι η από­κτη­ση μιας συνο­πτι­κής αλλά ολο­κλη­ρω­μέ­νης και ακρι­βούς εικό­νας για το επι­στη­μο­νι­κό πεδίο της μου­σι­κο­θε­ρα­πεί­ας σε θεω­ρη­τι­κό επί­πε­δο αλλά και μέσω της βιω­μα­τι­κής εμπειρίας.

Οι είκο­σι δίω­ρες συνα­ντή­σεις περι­λαμ­βά­νουν παρου­σιά­σεις και συζή­τη­ση για διά­φο­ρες πτυ­χές της θεω­ρί­ας και της πρα­κτι­κής, παρου­σί­α­ση μελε­τών περί­πτω­σης, βιντε­ο­σκο­πη­μέ­να και ηχο­γρα­φη­μέ­να απο­σπά­σμα­τα από συνε­δρί­ες μου­σι­κο­θε­ρα­πεί­ας και βιω­μα­τι­κά εργαστήρια.

Θα δοθεί γενι­κή αλλά και εξει­δι­κευ­μέ­νη βιβλιο­γρα­φία και εκπαι­δευ­τι­κό υλι­κό και οι συμ­με­τέ­χο­ντες θα έχουν πρό­σβα­ση στη βιβλιο­θή­κη του Κέντρου Μου­σι­κής Ψυχο­θε­ρα­πεί­ας «ηχώ» που περι­λαμ­βά­νει πλη­θώ­ρα τίτλων σχε­τι­κά με τη μου­σι­κο­θε­ρα­πεία και συνα­φείς επιστήμες.

Το σεμινάριο απευθύνεται:

  • σε όσους ενδια­φέ­ρο­νται για σπου­δές στη μου­σι­κο­θε­ρα­πεία και θέλουν να μάθουν περισ­σό­τε­ρα για την κλι­νι­κή της πρά­ξη αλλά και να ανα­στο­χα­στούν σε σχέ­ση με την επι­θυ­μία, τα κίνη­τρα και τις δεξιό­τη­τές τους απο­φα­σί­ζο­ντας αν τους εκφρά­ζει ως επαγ­γελ­μα­τι­κή επιλογή
  • σε επαγ­γελ­μα­τί­ες του χώρου της υγεί­ας και της εκπαί­δευ­σης, μου­σι­κούς, φοι­τη­τές και οποιον­δή­πο­τε ενδια­φέ­ρε­ται να ενη­με­ρω­θεί για τους τρό­πους που η μου­σι­κο­θε­ρα­πεία μπο­ρεί να βελ­τιώ­σει την ποιό­τη­τα ζωής του ίδιου, των ανθρώ­πων που φρο­ντί­ζει ή/και των ανθρώ­πων με τους οποί­ους εργάζεται*.

*Οι μου­σι­κές γνώ­σεις δεν είναι απα­ραί­τη­τες για την δεύ­τε­ρη κατη­γο­ρία συμ­με­τε­χό­ντων αλλά σε περί­πτω­ση αυξη­μέ­νου ενδια­φέ­ρο­ντος θα συνε­κτι­μη­θούν για την επιλογή.

Μετά το πέρας του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες:

  • θα έχουν απο­κτή­σει μια συνο­πτι­κή αλλά ολο­κλη­ρω­μέ­νη και ακρι­βή εικό­να για το επι­στη­μο­νι­κό πεδίο της μουσικοθεραπείας,
  • θα έχουν ανα­πτύ­ξει την ικα­νό­τη­τα διε­ρευ­νη­τι­κής σκέ­ψης σε σχέ­ση με τις θερα­πευ­τι­κές ιδιό­τη­τες και επι­δρά­σεις της μουσικής,
  • θα έχουν έχουν γνω­ρί­σει βασι­κές δεξιό­τη­τες κλι­νι­κής παρα­τή­ρη­σης και ανά­λυ­σης της μου­σι­κής αλλη­λε­πί­δρα­σης σε θερα­πευ­τι­κό πλαίσιο,
  • θα μπο­ρούν να ανα­στο­χα­στούν σχε­τι­κά με την επι­θυ­μία και τις προσ­δο­κί­ες τους από την μου­σι­κο­θε­ρα­πεία ως θερα­πεία και ως επάγγελμα
  • θα μπο­ρούν να κάνουν τη διά­κρι­ση μετα­ξύ της μου­σι­κο­θε­ρα­πεί­ας και της χρή­σης της μου­σι­κής από άλλες ειδικότητες,
  • θα μπο­ρούν να στέ­κο­νται κρι­τι­κά απέ­να­ντι στη σχε­τι­κή βιβλιογραφία,
  • σε περί­πτω­ση που χρη­σι­μο­ποιούν τυχόν μου­σι­κές παρεμ­βά­σεις στην επαγ­γελ­μα­τι­κή τους πρα­κτι­κή, θα έχουν ανα­πτύ­ξει προ­σο­χή, ευαι­σθη­σία, ασφά­λεια και υπευ­θυ­νό­τη­τα όντας ενή­με­ροι για τις θετι­κές αλλά και πιθα­νές αρνη­τι­κές τους επιδράσεις.

Θα δοθούν βεβαιώ­σεις συμ­με­το­χής σε όσους συμ­με­τέ­χο­ντες παρα­κο­λου­θή­σουν του­λά­χι­στον 17 από τις 20 συναντήσεις.

Σημειώ­νε­ται ότι το σεμι­νά­ριο έχει εισα­γω­γι­κό χαρα­κτή­ρα και δεν παρέ­χει στους συμ­με­τέ­χο­ντες τη δυνα­τό­τη­τα άσκη­σης κλι­νι­κού έργου μου­σι­κο­θε­ρα­πεί­ας ούτε χρή­σης του τίτλου μουσικοθεραπευτής/τρια για τα οποία χρειά­ζε­ται εξει­δι­κευ­μέ­νη εκπαίδευση.

Εισηγητές:

Οι ειση­γη­τές μου­σι­κο­θε­ρα­πευ­τές είναι μέλη του Ελλη­νι­κού Συλ­λό­γου Πτυ­χιού­χων Επαγ­γελ­μα­τιών Μου­σι­κο­θε­ρα­πευ­τών, με μακρό­χρο­νη κλι­νι­κή εμπει­ρία, αξιό­λο­γες εξει­δι­κευ­μέ­νες σπου­δές από ανα­γνω­ρι­σμέ­να πανε­πι­στη­μια­κά ιδρύ­μα­τα και προ­έρ­χο­νται από δια­φο­ρε­τι­κές μου­σι­κο­θε­ρα­πευ­τι­κές σχο­λές και παρα­δό­σεις δίνο­ντας μια αντι­προ­σω­πευ­τι­κή εικό­να του εύρους και της ποι­κι­λο­μορ­φί­ας που χαρα­κτη­ρί­ζει το επι­στη­μο­νι­κό αυτό πεδίο.

 

  • Χρι­στί­να Καλ­λιώ­δη-Μου­σι­κο­θε­ρα­πεύ­τρια ΜΑ, NICU (υπεύ­θυ­νη του σεμιναρίου)
  • Χρι­στιά­να Αδα­μο­πού­λου-Μου­σι­κο­θε­ρα­πεύ­τρια PhD
  • Μίτσυ Ακο­γιού­νο­γλου ‑Μου­σι­κο­θε­ρα­πεύ­τρια PhD, RMT
  • Δημή­τρης Κου­κου­ρά­κης-Μου­σι­κο­θε­ρα­πευ­τής PgDip
  • Κάν­δια Μπου­ζιώ­τη-Μου­σι­κο­θε­ρα­πεύ­τρια ΜΑ, Φωνη­τι­κή Ψυχο­θε­ρα­πεύ­τρια AVPT
  • Δρ. Γιώρ­γος Τσί­ρης-Μου­σι­κο­θε­ρα­πευ­τής PhD
  • Μαρία Φρου­δά­κη-Μου­σι­κο­θε­ρα­πεύ­τρια Nordoff Robbins

Για εγγρα­φές και διευ­κρι­νή­σεις παρα­κα­λού­με επι­κοι­νω­νή­στε μαζί μας.

Παρακάτω θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το περιεχόμενο και τους εισηγητές:

Στο θεω­ρη­τι­κό σκέ­λος οι συμ­με­τέ­χο­ντες θα γνω­ρί­σουν τα τεκ­μη­ριω­μέ­να οφέ­λη της μου­σι­κο­θε­ρα­πεί­ας, τη σχέ­ση της με συνα­φείς επι­στή­μες, τις θεω­ρη­τι­κές αρχές που τη διέ­πουν, τα δια­φο­ρε­τι­κά μοντέ­λα και προ­σεγ­γί­σεις, τις μεθό­δους και τις τεχνι­κές της, τις τυπι­κές δια­δι­κα­σί­ες που περι­λαμ­βά­νο­νται στην άσκη­σή της, καθώς και τι περι­λαμ­βά­νει η εκπαί­δευ­ση ενός μουσικοθεραπευτή.

Στο βιω­μα­τι­κό σκέ­λος οι συμ­με­τέ­χο­ντες θα έχουν την ευκαι­ρία να εξε­ρευ­νή­σουν την έμφυ­τη μου­σι­κό­τη­τά τους, την προ­σω­πι­κή τους σχέ­ση με τη μου­σι­κή, να έρθουν σε επα­φή και να πει­ρα­μα­τι­στούν με τα εκφρα­στι­κά μέσα που χρη­σι­μο­ποιεί η μου­σι­κο­θε­ρα­πεία, να εξε­ρευ­νή­σουν τους τρό­πους με τους οποί­ους μπο­ρούν να επι­κοι­νω­νή­σουν και να σχε­τι­στούν μέσω της μου­σι­κής καθώς και να βιώ­σουν την εμπει­ρία συμ­με­το­χής σε ομά­δα που προ­σο­μοιά­ζει ομά­δα μουσικοθεραπείας.

Θα γίνουν 20 δίω­ρες συνα­ντή­σεις κάθε Τετάρ­τη 19.30:00–21.30 (κατ’ εξαί­ρε­ση και μετά από συνεν­νό­η­ση κάποιες από τις συνα­ντή­σεις θα πραγ­μα­το­ποι­η­θούν Σάβ­βα­το) από τις 7 Νοεμ­βρί­ου έως τις 3 Απριλίου

Ενδει­κτι­κές θεμα­τι­κές των συναντήσεων:

  • Ιστο­ρι­κή ανα­δρο­μή, προ­σεγ­γί­σεις και σχο­λές μουσικοθεραπείας.
  • Μου­σι­κο­θε­ρα­πεία και συνα­φείς επιστήμες.
  • Η μου­σι­κο­θε­ρα­πευ­τι­κή δια­δι­κα­σία: Μέθο­δοι και τεχνι­κές / η θερα­πευ­τι­κή σχέ­ση / ζητή­μα­τα δεοντολογίας.
  • Εκπαί­δευ­ση στη μου­σι­κο­θε­ρα­πεία / Η εξέ­λι­ξη του θεραπευτή
  • Μου­σι­κο­θε­ρα­πεία σε ιατρι­κά πλαί­σια (νευ­ρο­λο­γι­κή μου­σι­κο­θε­ρα­πεία, μου­σι­κο­θε­ρα­πεία σε ΜΕΝΝ, μου­σι­κο­θε­ρα­πεία και ογκο­λο­γία κ.α.)
  • Μου­σι­κο­θε­ρα­πεία και ψυχι­κή υγεία
  • Μου­σι­κο­θε­ρα­πεία Nordoff Robbins
  • Μου­σι­κο­θε­ρα­πεία στην Ειδι­κή αγωγή
  • Μου­σι­κο­θε­ρα­πεία στην κοι­νό­τη­τα (community music therapy)
  • Μου­σι­κο­θε­ρα­πεία στην Ανα­κου­φι­στι­κή Φροντίδα
  • Σύγ­χρο­νες τάσεις στη Μουσικοθεραπεία
  • Μου­σι­κο­θε­ρα­πεία-Music medicine-μου­σι­κή στην ειδι­κή αγω­γή-μου­σι­κή στην κοι­νό­τη­τα: Ομοιό­τη­τες και διαφορές.
  • Βιω­μα­τι­κά εργαστήρια

 

Πλη­ρο­φο­ρί­ες για τους εισηγητές:

Χριστιάνα Αδαμοπουλου

Η Χρι­στιά­να Αδα­μο­πού­λου σπού­δα­σε μου­σι­κή στο Τμή­μα Μου­σι­κών Σπου­δών του Ιονί­ου Πανε­πι­στη­μί­ου (πτυ­χίο) και Μου­σι­κο­θε­ρα­πεία στο Anglia Ruskin University, Cambridge, UK (Master of Arts). Είναι διδά­κτωρ μου­σι­κο­θε­ρα­πεί­ας (Τμή­μα Μου­σι­κών Σπου­δών Ι.Π.) και διπλω­μα­τού­χος πιά­νου. Έχει συνερ­γα­στεί με την Παι­δο­ψυ­χια­τρι­κή Κλι­νι­κή Ιατρι­κής Σχο­λής Πανε­πι­στη­μί­ου Αθη­νών του Νοσο­κο­μεί­ου Παί­δων «Α. Σοφία», τη Μονά­δα Ανα­πτυ­ξια­κής Παι­δια­τρι­κής της Β’ Παι­δια­τρι­κής Κλι­νι­κής και το Τμή­μα Μου­σι­κών Σπου­δών του Εθνι­κού Καπο­δι­στρια­κού Πανε­πι­στη­μί­ου Αθη­νών. Εργά­ζε­ται στην ειδι­κή αγω­γή και είναι εκπαι­δευό­με­νο μέλος της Ελλη­νι­κής Εται­ρεί­ας Ψυχα­να­λυ­τι­κής Ψυχο­θε­ρα­πεί­ας Ομά­δας. Είναι αντι­πρό­ε­δρος του Ελλη­νι­κού Συλ­λό­γου Πτυ­χιού­χων Επαγ­γελ­μα­τιών Μου­σι­κο­θε­ρα­πευ­τών (ΕΣΠΕΜ).

Μίτσυ Ακογιούνογλου

Η Μίτσυ Ακο­γιού­νο­γλου είναι Μετα­δι­δα­κτο­ρι­κή Ερευ­νή­τρια του Τμή­μα­τος Μου­σι­κών Σπου­δών του Ιονί­ου Πανε­πι­στη­μί­ου όπου και διδά­σκει στον τομέα Μου­σι­κής Παι­δα­γω­γι­κής και Μου­σι­κής Ψυχο­λο­γί­ας ως Πανε­πι­στη­μια­κή Υπό­τρο­φος. Έλα­βε Δίπλω­μα Πιά­νου από το ωδείο Athenaeum, Πτυ­χίο και Μετα­πτυ­χια­κό στη μου­σι­κο­θε­ρα­πεία από το Michigan State University, διδα­κτο­ρι­κό στη Μου­σι­κο­θε­ρα­πεία από το Ιόνιο Πανε­πι­στή­μιο και έχει επί­σης εκπαι­δευ­τεί στη Νευ­ρο­λο­γι­κή Μου­σι­κο­θε­ρα­πεία στο Λον­δί­νο. Έχει διδά­ξει στο ΠΜΣ «Μου­σι­κή Παι­δα­γω­γι­κή» στο Ιόνιο Πανε­πι­στή­μιο και είναι Υπό­τρο­φος του Κοι­νω­φε­λούς Ιδρύ­μα­τος «Α. Σ. Ωνά­σης». Είναι εγκε­κρι­μέ­νη επό­πτρια από τον ΕΣΠΕΜ και μέλος του ΔΣ του καθώς και μέλος του ΔΣ του Ομη­ρεί­ου Πνευ­μα­τι­κού Κέντρου Δήμου Χίου. Οργα­νώ­νει ανοι­χτές ομά­δες μου­σι­κής με παι­διά στο Κέντρο Υπο­δο­χής Προ­σφύ­γων και παρέ­χει ομά­δες μου­σι­κο­θε­ρα­πεί­ας σε ασυ­νό­δευ­τα παι­διά πρό­σφυ­γες σε χώρους φιλο­ξε­νί­ας στη Χίο. Διδά­σκει πιά­νο, μου­σι­κή αγω­γή σε παι­διά προ­σχο­λι­κής ηλι­κί­ας, μου­σι­κή δωμα­τί­ου, και διε­ξά­γει ατο­μι­κές και ομα­δι­κές μου­σι­κο­θε­ρα­πευ­τι­κές συνε­δρί­ες για παι­διά και ενή­λι­κες με προ­βλή­μα­τα συναι­σθη­μα­τι­κά, κιναι­σθη­τη­ρια­κά, νευ­ρο­λο­γι­κά, και άλλα. Τα ερευ­νη­τι­κά της ενδια­φέ­ρο­ντα εστιά­ζουν στο μοι­ρο­λόι, το πέν­θος, τις άτυ­πες μορ­φές μου­σι­κής μάθη­σης και τα παι­διά πρόσφυγες.

Χριστίνα Καλλιώδη

H Χρι­στί­να Καλ­λιώ­δη είναι μου­σι­κο­θε­ρα­πεύ­τρια, επό­πτρια και ιδρύ­τρια του Κέντρου Μου­σι­κής Ψυχο­θε­ρα­πεί­ας «ηχώ» που εξει­δι­κεύ­ε­ται στη μου­σι­κή ψυχο­θε­ρα­πεία με ανθρώ­πους που αντι­με­τω­πί­ζουν ένα ευρύ φάσμα δυσκο­λιών. Πρό­ε­δρος του ΕΣΠΕΜ, τον οποίο και εκπρο­σω­πού­σε στην Ευρω­παϊ­κή Συνο­μο­σπον­δία Μου­σι­κο­θε­ρα­πεί­ας, είναι επί­σης μέλος της International Association for Music and Medicine και της Ελλ. Εται­ρεί­ας Ακου­στι­κής Οικο­λο­γί­ας. Έχει συνερ­γα­στεί με ιδιω­τι­κές δομές, το Παι­δο­ψυ­χια­τρι­κό Νοσο­κο­μείο Αττι­κής, το Ελλη­νι­κό Κέντρο Ψυχι­κής Υγιει­νής και Ερευ­νών, το ΤΕΙ Αθή­νας, την Ιατρι­κή Σχο­λή του ΕΚΠΑ κά. Σπού­δα­σε μου­σι­κή στο Ιόνιο Πανε­πι­στή­μιο και Μου­σι­κο­θε­ρα­πεία με εκλε­κτι­κή ψυχα­να­λυ­τι­κά επη­ρε­α­σμέ­νη προ­σέγ­γι­ση (PgDip & MA) στο Anglia Ruskin University στη Μ. Βρε­τα­νία. Μετεκ­παι­δεύ­τη­κε και απέ­κτη­σε κλι­νι­κή εμπει­ρία στη μου­σι­κο­θε­ρα­πεία σε Μονά­δες Εντα­τι­κής Νοση­λεί­ας Νεο­γνών στο νοσο­κο­μείο Mount Sinai στις ΗΠΑ καθώς και στη μου­σι­κο­θε­ρα­πεία στην επι­λό­χειο περί­ο­δο. Συνε­χί­ζει να εμβα­θύ­νει στο αντι­κεί­με­νό της ως εκπαι­δευό­με­νη της Ελλη­νι­κής Εται­ρεί­ας Φαι­νο­με­νο­λο­γι­κής Υπαρ­ξια­κής Ανά­λυ­σης και Ψυχοθεραπείας.

μιτσοσ5

O Δημή­τρης Κου­κου­ρά­κης είναι μου­σι­κο­θε­ρα­πευ­τής και εγκε­κρι­μέ­νος επό­πτης με σημα­ντι­κή εμπει­ρία σε ατο­μι­κές και ομα­δι­κές συνε­δρί­ες με παι­διά, εφή­βους και ενή­λι­κες οι οποί­οι έρχο­νται αντι­μέ­τω­ποι με ένα μεγά­λο φάσμα δυσκο­λιών. Είναι πτυ­χιού­χος κιθά­ρας και από­φοι­τος Πολι­τι­κών Επι­στη­μών του ΕΚΠΑ. Σπού­δα­σε μου­σι­κο­θε­ρα­πεία στο Royal Welsh College of Music and Drama (2003) στη Μ. Βρε­τα­νία όπου και απέ­κτη­σε σημα­ντι­κή επαγ­γελ­μα­τι­κή και κλι­νι­κή εμπει­ρία σε δομές ψυχι­κής υγεί­ας παι­διών και ενη­λί­κων καθώς και με νευ­ρο­λο­γι­κούς και ογκο­λο­γι­κούς ασθε­νείς. Επί­σης συνερ­γά­στη­κε με το Royal Welsh College of Music and Drama όπου οργά­νω­σε και συντό­νι­σε βιω­μα­τι­κές ομά­δες μου­σι­κο­θε­ρα­πεί­ας με φοι­τη­τές μου­σι­κής. Εργά­ζε­ται στην Αθή­να ως μου­σι­κο­θε­ρα­πευ­τής και ως μου­σι­κός με παι­διά και εφή­βους με διά­χυ­τες ανα­πτυ­ξια­κές δια­τα­ρα­χές, ανα­πη­ρία όρα­σης, εγκε­φα­λι­κή παρά­λυ­ση, συναι­σθη­μα­τι­κές δυσκο­λί­ες καθώς και ενή­λι­κες με προ­βλή­μα­τα ψυχι­κής υγεί­ας. Παράλ­λη­λα είναι συντο­νι­στής σεμι­να­ρί­ων και βιω­μα­τι­κών εργα­στη­ρί­ων για τη μου­σι­κο­θε­ρα­πεία και έχει ενερ­γή συμ­με­το­χή σε ελλη­νι­κά και διε­θνή συνέ­δρια. Είναι μέλος του Βρε­τα­νι­κού Συλ­λό­γου Μου­σι­κο­θε­ρα­πευ­τών και ιδρυ­τι­κό μέλος του ΕΣΠΕΜ όπου διε­τέ­λε­σε πρό­ε­δρος από το 2010 έως το 2017.

Κάνδια Μπουζιώτη

H Κάν­δια Μπου­ζιώ­τη γεν­νή­θη­κε στην Αθή­να. Eίναι κάτο­χος Διπλώ­μα­τος Κλασ­σι­κού Τρα­γου­διού, Πτυ­χί­ου (BA) Ψυχολογίας/ (Αμε­ρι­κα­νι­κό κολ­λέ­γιο Ελλά­δος), Μετα­πτυ­χια­κού τίτλου (MA) στη Μουσικοθεραπεία/ (N.Y.U), και Post Master’s Τίτλου (AVPT) στη Φωνη­τι­κή Ψυχοθεραπεία/ (Advanced Vocal Psychotherapy Training-Dr. Diane Austin). Ως μου­σι­κο­θε­ρα­πεύ­τρια στη Νέα Υόρ­κη έχει εργα­στεί στα: Cabrini Nursing Center, Memorial Sloan Kettering Cancer Center και στο στη­ρι­κτι­κό κέντρο Gilda’s Club. Στην Αθή­να, έχει συνερ­γα­στεί με τα: Νοσο­κο­μείο Αγία Σοφία-Χρι­στο­δου­λά­κειο Ίδρυ­μα, το Αθη­ναϊ­κό Ωδείο, με χώρους τέχνης κ.α. Από το 2017 σε συνερ­γα­σία με τη μη κερ­δο­σκο­πι­κή οργά­νω­ση «ΠΑΜΕ ΜΜΑΖΙ» ηγεί­ται του τμή­μα­τος Μου­σι­κο­θε­ρα­πεί­ας στο Γενι­κό Ογκο­λο­γι­κό Νοσο­κο­μείο Κηφι­σιάς “Άγιοι Ανάρ­γυ­ροι”. Έχει λάβει μέρος σε παρου­σιά­σεις, δια­λέ­ξεις, συμπό­σια και σεμι­νά­ρια στη Νέα Υόρ­κη και στην Αθή­να και ηγεί­ται βιω­μα­τι­κών εργα­στη­ρί­ων που εστιά­ζουν στην έκφρα­ση κυρί­ως μέσω της φωνής. Επί­σης, εγκε­κρι­μέ­νη επό­πτρια και μέλος του Προ­ε­δρεί­ου του Ελλη­νι­κού Συλ­λό­γου Πτυ­χιού­χων Επαγ­γελ­μα­τιών Μου­σι­κο­θε­ρα­πευ­τών. Παράλ­λη­λα με τη μου­σι­κο­θε­ρα­πεία εργά­ζε­ται ως υψί­φω­νος κι από το 2000 ανή­κει στο δυνα­μι­κό των μου­σι­κών συνό­λων του Δήμου Αθηναίων.

Γιώργος Τσίρης

O Δρ. Γιώρ­γος Τσί­ρης είναι επί­κου­ρος καθη­γη­τής μου­σι­κο­θε­ρα­πεί­ας στο Queen Margaret University και υπεύ­θυ­νος τεχνών στο St Columba’s Hospice στο Εδιμ­βούρ­γο. Είναι ο ιδρυ­τι­κός αρχι­συ­ντά­κτης του ‘Approaches: Ένα Διε­πι­στη­μο­νι­κό Περιο­δι­κό Μου­σι­κο­θε­ρα­πεί­ας’ και υπη­ρε­τεί στις συντα­κτι­κές ομά­δες των περιο­δι­κών ‘Journal of Music Therapy’ και ‘Voices: A World Forum for Music Therapy’. Έχει εκτε­νή ερευ­νη­τι­κή εμπει­ρία σε θέμα­τα αξιο­λό­γη­σης και στη δια­μόρ­φω­ση μου­σι­κο­θε­ρα­πευ­τι­κών πρα­κτι­κών, και το 2014, μαζί με τις Pavlicevic και Farrant, δημο­σί­ευ­σε τα βιβλία ‘A Guide to Research Ethics for Arts Therapists and Arts & Health Practitioners’ και ‘A Guide to Evaluation for Arts Therapists and Arts & Health Practitioners’. Την τελευ­ταία δεκα­ε­τία το θερα­πευ­τι­κό του έργο εστιά­ζει στην ανα­κου­φι­στι­κή και παρη­γο­ρη­τι­κή φρο­ντί­δα, καθώς και στην ανά­πτυ­ξη κοι­νο­τι­κών προ­γραμ­μά­των μέσω τέχνης για την αγω­γή περί θανά­του. Η διδα­κτο­ρι­κή του έρευ­να απο­τέ­λε­σε την πρώ­τη εθνο­γρα­φι­κή μελέ­τη της πνευ­μα­τι­κό­τη­τας στη μου­σι­κο­θε­ρα­πεία διε­θνώς και συνε­χί­ζει να εμπνέ­ει τις ανα­ζη­τή­σεις του σε ερευ­νη­τι­κό, πρα­κτι­κό και θεω­ρη­τι­κό επίπεδο.

Μαρία Φρουδάκη

H Μαρία Φρου­δά­κη είναι μου­σι­κο­θε­ρα­πεύ­τρια, εκπαι­δευ­θεί­σα στο Nordoff-Robbins Music Therapy Centre του Λον­δί­νου, πια­νί­στα και μαθη­μα­τι­κός. Η εμπει­ρία της στην Ελλά­δα περι­λαμ­βά­νει μεγά­λη παλέ­τα θερα­πευ­τι­κών, καλ­λι­τε­χνι­κών και εκπαι­δευ­τι­κών δρά­σε­ων σε Ιδρύ­μα­τα, νοσο­κο­μεία, χώρους ειδι­κής αγω­γής και Πανε­πι­στή­μια. Έχει εργα­στεί επί σει­ρά ετών και στον ιδιω­τι­κό τομέα, υπη­ρε­τώ­ντας την τέχνη και τον άνθρω­πο, έχει συμ­βά­λει με το έργο της στην προ­ώ­θη­ση των θερα­πειών τέχνης στην Ελλά­δα και έχει οδη­γή­σει πολ­λούς νέους σε αυτήν την ευαί­σθη­τη δια­δρο­μή, της επι­στη­μο­νι­κής μου­σι­κής υπη­ρε­σί­ας στον άνθρω­πο και στην κοι­νω­νία. Από το 2006 λει­τουρ­γεί το μου­σι­κο­θε­ρα­πευ­τι­κό κέντρο musicing και από το 2017 εργά­ζε­ται ως επι­στη­μο­νι­κός συνερ­γά­της του Ιδρύ­μα­τος Λίλιαν Βου­δού­ρη για την δημιουρ­γία Ινστι­τού­του Θερα­πειών μέσω των τεχνών. Το εγκε­κρι­μέ­νο από το Διοι­κη­τι­κό Συμ­βού­λιο του Ιδρύ­μα­τος σχέ­διο δημιουρ­γί­ας του Ινστι­τού­του Θερα­πεί­ας δια των Τεχνών «Λίλιαν Βου­δού­ρη» φέρει την υπο­γρα­φή της.

_______
Back to top